dinsdag, 26 oktober 2021

Proclamatie

Wij…. Prins El Classico, 62e Prins der Bolhoedjes

Regent van het Pullman Eindhoven Cocagne, Jonkheer van het gerstenat

Deken van het witgoed, erfheer van een stukje Strijp

Ondersteund door de beschermheer van de muziek, de majesteit van de elektronica en de jonkvrouw van de naald en draad,

Proclameren dat:

 • Ten 1e: Dat de kleur van het hoedje dit jaar zal zijn zilver-grijs zal zijn.
 • Ten 2e: Dat ons lijflied van De Dijk , je kunt het niet alleen.
 • Ten 3e: Dat we ook dit jaar weer door de raad en de kapel worden                 ondersteunt
 • Ten 4e: Dat het voor jong en oud weer een groot feest moet zijn
 • Ten 5e: Dat de verkoop van witgoed vier dagen stil zal liggen.
 • Ten 6e: Dat we voorop in het feestgedruis zullen gaan.
 • Ten 7e: Als je ons mist, kijk even buiten waar we waarschijnlijk staan te roken, roep je echter bier zijn we zo weer binnen.
 • Ten 8e: Het pas echt een feest is geweest als wij met de Raad en Kapel zijn geweest.
 • Ten 9e: Dat we zullen proberen iedereen een hoedje te geven.
 • Ten 10e: We bedanken iedereen die ons geholpen heeft dit mogelijk te maken.
 • Ten 11e: Tot slot wensen wij als Prins en gevolg iedereen een geweldig carnaval toe.

Aldus opgemaakt en geproclameerd, 3 minuten voor de opkomst op

09-11-2019 in onze residentie, Pullman Eindhoven Cocagne te Lampegat.

Voorwoord adjudant Electrico

Salaai carnavalsvrienden,

Voor de meeste Bolhoeden ben ik geen onbekende, maar voor diegene die me nog niet kent, ik ben Alexander. 42 jaar jong en gelukkig getrouwd met Karin. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als productspecialist elektrische meetdiensten en voorzieningen bij de firma Kenter BV in Duiven. Daarnaast ben ik bezig met een bacheloropleiding Elektrotechniek aan de Fontys.

Mijn loopbaan bij de Bolhoedjes begon eenentwintig jaar geleden bij de raad van elf. Hier ben ik elf jaar geleden vertrokken, om als prins te mogen rond paraderen. Inmiddels ben ik alweer tien jaar bij de kapel af en aan geschoven. Telkens als ik weer een smoes heb om te stoppen, vind ik kort daarna de weg weer terug naar de groene jassen. Dit jaar heb ik geen excuus om terug te gaan, want ik heb mijn smoking weer uit de mottenballen gehaald. Hier ben ik aangenaam verrast doordat hij te groot is. Reden te meer om flink te beest uit te hangen, zodat hij weer passen gaat. Het schuiven zal ik zeker missen, Misschien dat sommige mensen mijn geschuif niet missen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zware werk het ook zonder mij gaat redden.

El Classico heeft me al jaren geleden gevraagd, om samen met Streep, zijn adjudant te worden. Ik heb hem meteen, zonder te aarzelen, gezegd dit graag te doen. Vorig jaar had hij het idee om ook een hofdame aan te laten sluiten. Ik ben blij dat het Cerise is geworden. Vol enthousiasme en goede moed, ga ik er weer voor om bij elk bal onder leiding van EL Classico met iedereen de deuren te sluiten.

Vol spanning en energie,

Adjudant Electrico

Voorwoord Prins El Classico

Beste Bolhoedvrienden,

Zoals het hoort zal ik me eerst even voorstellen: In het dagelijks leven ben ik Jos Gerrits, 60 lentes jong en bijzonder knap met een steek op(al zeg ik het zelf).

Ik ben inmiddels 37 jaar gelukkig getrouwd met Marijke en woon in de mooiste wijk van het Lampegat: Strijp.

Voor de kost verkoop ik wasmachines, drogers, koelkasten en inbouw apparaten (oftewel: witgoed). Inmiddels doe ik dit de laatste 6 jaar bij Verhagen witgoed in Valkenswaard.

Nu ik dit stukje moet schrijven dacht ik: laat ik de Bolhoedjes om mijn nek eens tellen en ik merk dat ik al zeker 28 jaar de weg naar de Bolhoedjes en dus het Pullman Eindhoven Cocagne weet te vinden. De laatste 11 jaar hiervan zit ik in de raad van ons mooie clubje. Op het podium staan als de 62e Prins der Bolhoedjes is iets wat al een tijdje in de pijplijn zat, ik wou dit heel graag een keer meemaken nadat ik een jaar als adjudant van de 55e Prins, Mimitoe La Haute Cuisine al een keer geproefd had aan het beleven van het feestje vanuit deze hoek.

Al menig jaar organiseer/regel ik samen met Erik de kindermiddag op de zondagmiddag, want wat is er mooier dan al die jonge snoetjes te zien genieten.

Oke, je wilt graag een keer Prins worden, je hebt wat gesprekken met de Prinskeuzecommissie en ondanks wat vertraging krijg je eindelijk groen licht. En dan? Waar begin je? Als eerste een gevolg kiezen, want alleen kan niemand het, vandaar ook ons lijflied: Ik kan het niet alleen. Mijn adjudanten hebben ervaring genoeg, beide zijn ze eerder Prins geweest en toevallig zijn het ook nog eens goede vrienden van me: Arie en Alexander Weeren.

We zouden het in eerste instantie met zijn drietjes doen, tot vorig jaar na de opkomst van Xtra-Forte en gevolg. Toen vroeg een knappe dame, die tevens al jaren de hof coupeuse van de raad is of ze mijn hofdame mocht/kon worden.

Dat ze toevallig ook nog familie van me is maakt het verhaal natuurlijk nog leuker, zo met 2 families op een podium. Nou, een naam kiezen, onderscheidingen en pakken bedenken/ontwerpen en de grote lijnen zijn compleet.

Uiteraard horen bedankjes erbij want zoals gezegd: Ik kan het niet alleen. Heel cliche, maar om niemand te vergeten wil ik IEDEREEN die geholpen heeft in de voorbereiding alsmede mijn sponsoren van harte bedanken!

Iedereen een fantastische carnaval gewenst, aan ons zou het niet liggen.

Prins El Classico, 62e Prins der Bolhoedjes. (alias Joske!)

Voorwoord hofdame Cerise

Lieve Bolhoedjes en Bolhoederinnekes

Dit jaar zal ik als Hofdame Cerise bij de bolhoedjes vertoeven. Cerise is zoals wel bekend is de vertaling van kers, die in mijn leven toch wel een grote rol heeft gespeeld.

Opgegroeid in Mierlo, het Kersendorp, carnaval gevierd als tiener bij CV de Stillekes en CV de kersenpitten. En de Cherry Chop barbers de barbershop van mijn broer Ruud.

En wie ben ik dan? Monique Gerrits 53 jaar jong, getrouwd met José, Trotse mama van 4 kinderen ( Serena – Tim – Anicia en Naomi ) en oma van een kleinzoon Noah.

Onze ouders hebben ons al op jonge leeftijd leren genieten van alles wat met carnaval te maken had.

Wij wisten dat alle carnavals activiteiten vanaf 11 – 11 tot aswoensdag belangrijk waren in ons huishouden.

Jarenlang in Lampegat carnaval gevierd en na een verhuizing naar Mierlo bij de Mierlose carnavalsverenigingen totdat mijn ouders bij de bolhoedjes terecht kwamen.

Papa is Prins geweest in 94-95 en Ruud in 95-96 . De jaren daarna ben ik altijd op de kindermiddag en Pulle Vulle nog in Lampegat geweest met de kinderen, door mijn verhuizing naar Lommel { B ) was carnaval vieren beperkt tot die evenementen.

Toch was ik niet zo bekend bij de bolhoedjes wat wel bleek toen ik een jaar of 10 geleden binnenkwam en aan Jos vroeg weet je toevallig waar mijn ouders zijn, waarop hij antwoorde als ik nu wist wie je ouders zijn dan kan ik je dat misschien vertellen. Wel Henny en Gusty Gerrits waarop Jos zei “ die hebben toch alleen een zoon “ ?

Intussen is dit wel verandert na het overlijden van mijn mama heb ik de taak van haar overgenomen om elk jaar te zorgen dat de bolhoedjes voorzien zijn van strikken en pochetten met bijpassende veren in kleur van de Prins. Ik doe dit nu al een aantal jaren met heel veel plezier en elk jaar ben ik weer benieuwd met welke kleur ik weer mag knutselen.

Voor het overlijden van mijn vader heeft hij tegen mij gezegd: “hey Monique, wat zou het leuk zijn als je hofdame zou worden als Jos Gerrits ooit Prins van de Bolhoedjes zou worden.” En dit jaar is het zover. De kleur was al snel bekend dus stof voor de strikken en pochetten waren snel gekozen als ook de veren. De stof voor mijn kleding had ik naar de naaister gebracht, en intussen is mijn kleding ook klaar en nu is het afwachten naar wat komen gaan.

Wat ik natuurlijk niet vergeten is om een aantal mensen te bedanken. Mijn man en kinderen voor hun steun vanaf het begin en in wat er nog komen gaat. Mijn broertje en zijn Simpel Zat. Jos , Arie en Alexander die mij in hun driespan hebben opgenomen. Birgit die mijn kleding heeft gemaakt. En alle andere die rechtstreeks of onrechtstreeks er voor zorgen dat Carnaval 2020 een onvergetelijk feestje gaat worden.

Ik heb er heel veel zin in en hoop dat ik vele van jullie tegen ga komen in het Bolhoedpaleis Pullman Eindhoven Cocagne en dat we er samen een geweldig feest van gaan maken.

Salaai!

Hofdame Cerise

Voorwoord adjudant Streep

Adjudant Streep: Even voorstellen?

Om maar meteen deze prangende vraag te beantwoorden: lijkt me niet nodig. Er schijnt een zekere regelmaat te zijn waarin gebeurtenissen terugkeren. Als ik zo terugkijk is mijn periode ongeveer 10 jaar: zo’n 20 jaar geleden was ik de 43ste prins der bolhoedjes: Prins Mathematicus. Iets meer dan 10 jaar geleden ben ik opnieuw in het voetlicht getreden als Adjudant Arie bij mijn broer (en huidig mede-samenzweerder) in de rol van Prins Alexander I. Dit legendarische duo stond al snel bekend als Prins Pils en Adjudant Bavaria. Ik denk dat Prins Pils komt vanwege zijn naam (Alexander), het feit dat hij een (Nissan) Maxima reed en bovendien kort daarop koning werd (van de Guld), uiteraard nooit vanwege enige consumptieve voorkeur. Adjudant Bavaria, evenzeer uiteraard, omdat we onze sponsors graag ter wille zijn.

Maar genoeg over het verleden, wederom een jaar of 10 jaar later zijn we er klaar voor. Heel wat water is onder de brug gepasseerd, maar het is eindelijk zo ver. Jos is onze volgende Prins en wij gaan een nieuw carnaval in als het gevolg van Jos. Ik wens hem hierbij vast veel succes (of sterkte?), maar hij moet maar denken dat het zijn eigen keuze was. Met Monique, Alexander en mijzelf heeft hij in ieder geval een gevolg dat hem moreel ondersteunt en vol voor een onvergetelijk carnaval gaat. Ik had eens een baas die vond dat je alleen maar voor het beste kan en mag gaan, dus bij deze. Hij vond overigens wel meer, maar dat is helaas de moeite van het herhalen niet waard.

Dus tenslotte maar de meest prangende vraag beantwoorden: vanwaar Adjudant Streep? Is dat vanwege de rechte lijnen die mij als wiskundige wel moeten aanspreken? Wel nee: rechte lijnen zijn mij te saai, ik denk regelmatig ook om een bochtje. Loop ik dan zo snel dat ik voorbijsnel als een “streep”? Zou ik wel willen, maar die tijd is echt geweest… Nee, de verklaring ligt in een heel andere richting. Door mijn professionele werkzaamheden moet ik heel voorzichtig zijn met mijn aanwezigheid in social media. Mijn lieve vriendin Sonja daarentegen houdt ervan om via Facebook veel te delen over alle leuke uitjes die wij regelmatig ondernemen. Zo waren wij, voor de derde keer, in korte tijd wederom te gast in het IBIS hotel in Antwerpen (net als Pullman onderdeel van de ACCOR groep, krijg ik nu korting?????). Toen wij op onze kamer arriveerden lag er een briefje klaar met daarop “Welkom ….., fijn dat u wederom gekozen hebt voor ons hotel”. (vul voor ….. mijn echte naam in). Sonja vond dit zo aardig, dat ze dit wilde delen met haar volgers, maar omdat ze mijn gevoeligheden met social media kende had ze mijn naam (de puntjes van hiervoor) doorgestreept met een zwarte balk. In de reacties op dit bericht was snel mijn bijnaam geboren: meneer Streep. (Vele volgers weten nog steeds mijn naam niet). Dus als een soort van “coming out”: bij deze mijn bekentenis: ik ben meneer Streep!

Salaai,

Adjudant Streep

Bolhoedjes Kalender 

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

De Bolhoedjes residentie 
Hotel Pullman Eindhoven Cocagne sofitel
Adres: Vestdijk 47 - Eindhoven